Complexul arhitectural medieval din Biertan a fost construit între anii 1490-1520 de către coloniștii sași din Transilvania (veniți aici în secolele XII-XIII). În centru se ridică biserica în stil gotic, care este împrejmuită de un sistem de fortificații. Întregul complex este realizat în tradiția culturală sud-germane.
Bierica (cu hramul Sfintei Marii) are dimensiuni impresionante, având 3 hale de înălțimi egale. Sistemul de fortificație este compus din 3 rânduri de ziduri, 6 turnuri și 3 bastioane, construite în etape diferite. În partea superioară are un coridor de apărare, ceasul și clopotele.
Unul dintre turnuri (cel amplasat în partea de nord-est), are la parter un mausoleu, unde se găsesc mormintele prelaților acestei biserici.
În bastionul estic se afla „carcera”, unde erau închiși, timp de 2 săptămâni, soții care se certau și intenționau să divorțeze. Într-o cameră mică, cu o masă și un singur pat, aceștia aveau la dispoziție o singură farfurie, un singur tacâm și o singură cană pentru apă. Legenda spune că după perioada de „încarcerare” petrecută împreună, cuplurile reveneau la sentimente mai bine și doar într-un singur caz hotărârea de a divorța a rămas neclintiă.
În partea de sud-vest se afla Turnul Slăninilor, iar în partea de nord-vest – Turnul Închisorii. Acesta din urmă a fost demolat, în 1840, pentru a se construi o școală. Pe centura a treia au fost ridicate Turnul de Poartă (pe latura sudică) și Turnul Țesătorilor (în partea de vest).
Accesul în biserică se face printr-o scară acoperită, lungă de 100 m, care pornește din piața centrală a satului, de lângă Turnul Paznicului.
Știați că..
-Biserica de la Bertan are cel mai mare altar poliptic din România, cu 28 de panouri pictate.
-Orga din biserică ar data din 1523. Aceasta are în prezent 1290 de tuburi, 2 claviaturi, pedalier și 25 de registre, care datează din 1869, de către maestrul Karl Hesse din Viena
-Ușa sacristiei (o anexa unde preotul se pregătește pentru a celebra mesa) are un sistem foarte complicat de 19 încuietori, care funcționează până în prezent.
Biserica fortificată de la Bertani a fost inclusă în Lista Patrimoniului Mondial Cultural și Natural (UNESCO).