Biserica de lemn cu hramul “Sfinţii Arhangheli” din Plopiș, jud. Maramureș

Biserica din lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli ” din Plopiș face parte din seria celor 8 biserici de lemn din Maramureș (Budești, Bârsana, Poienile Izei, Desești, Șurdești, Ieud Deal, Rogoz) care au fost incluse, în 1999, în patrimoniul UNESCO.

Biserica a fost ridicată între anii 1796-1798, din bârne de lemn asamblate în coadă de rândunică (stilul blockbau). Construcția are 17 m în lungime, 7 m în lățime și 47 de m înălțime. Turla de deasupra pronaosului are un balcon cu 16 stâlpi de suținere. Pe colțurile turlei se află 4 vârfuri decorative, mai mici.  

Biserica a fost sfințită la data de 12 noiembrie 1811, în prezența celor 49 de familii-ctitor din Plopiș. Cu ocazia evenimentului, 49 de monede (una pentru fiecare familie) au fost depuse în biserică.

Pictura interioară a fost realizată de către Ștefan Zugravul din Șișești și reprezintă scene biblice. Din cauza infiltrării apelor pluviale și a igrasiei, pictura s-a păstrat doar pe zona sudică a boltei naosului.  Același pictor este și autorul unor icoane, printre care și cea de pe sfântul pristol (conform inscripției de pe spatele icoanei).