Biserica din Ieud Deal cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” face parte din seria celor 8 biserici de lemn din Maramureș (Budești, Bârsana, Poienile Izei, Desești, Șurdești, Plopiș, Rogoz) care au fost incluse, în 1999, în patrimoniul UNESCO. Amplasată pe un deal, aceasta se află în mijlocul unui cimitir, fiind înconjurată de cruci și de brazi seculari.
Construcția bisericii a fost realizată de nobilii familiei Balea la începutul secolului al XVII-lea (cu un veac mai devreme decât biserica de lemn din Ieud-Șes), în tradiția arhitecturii bisericești din Maramureș (fundație din piatră, pereții din bârne de lemn și acoperișul cu draniță). Clopotnița-turn a bisericii, de inspirație gotică, se avântă în înălțime, armonizându-se cu natura.
În interior, întreaga suprafață a fost acoperită cu pictură murală, care reproduce motive biblice. Aceasta a fost realizată, probabil, în anii 1764 -1765, cu ocazia refacerii bisericii. Pictura este completată de câteva icoane valoroase realizate în stil postbizantin de către polonezul Alexandru Ponehalschi, unul dintre maeştrii picturii religioase a vremii.
Știați că ….
În interiorul bisericii, sub ferestrele de jos ale navei, apar inscripții în limba română cu caractere chirilice, care conțin îndemnuri teologice către credincioși.