Biserica de lemn “Sfânta Paraschiva” din Desești, jud. Maramureș

Biserica din Desești cu hramul „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” face parte din seria celor 8 biserici de lemn din Maramureș (Budești, Bârsana, Poienile Izei, Ieud Deal, Șurdești, Plopiș, Rogoz) care au fost incluse, în 1999, în patrimoniul UNESCO.  

Construcția a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XVIII – lea, de către nobilii maramureșeni,  în stilul consacrat al  bisericilor de lemn, cu turnul clopotniței de infuență gotică. Construită din grinzi de stejar, biserica are acoperișul format din șarpanta, pe care sunt fixate țiglele, după motivul solzilor de pește.   

Inițial, biserica a aparținut cultului greco-catolic, iar mai târziu lăcașul de cult a fost preluat de ortodocși.

Picturile interioare a fost realizate de Radu Munteanu din satul Ungureni, împreună cu ajutorul său Gheorghe. Este interesant de remarcat faptul că  Radu  Munteanu a început prin a picta icoane în Ţara Lăpuşului, iar influenţa sa a fost observată în multe din picturile murale din bisericile din zonă.

O particularitate a bisericii din Desești este reprezentarea alegorică a viciilor și pedepselor umane: Lenea, Moartea, Ciuma și Foamea.

Un deceniu mai târziu a fost pictată și catapeteasma de către Alexandru Ponehalschi, cunoscut pictor de origine poloneză, care a realizat și câteva icoane în biserica de la Desești.  

La Desești se păstrează și 14 icoane pictate pe suport de lemn, din care una din secolul al XVII-lea, iar celelalte – din secolul al XVIII-lea.