Biserica de lemn “Sfântul Nicolae” din Budești (jud. Maramureș)

Biserica de la Budești Josani  cu hramul  „Sfântul Nicolae” face parte din seria celor 8 biserici de lemn din Maramureș (Desești, Bârsana, Poienile Izei, Ieud Deal, Șurdești, Plopiș, Rogoz) care au fost incluse, în 1999, în patrimoniul UNESCO.  

Construcția fost ridicată în 1643, din bârne de lemn, pe fundație de piatră și are o înălțime impresionantă, de 38 m, fiind considerată o capodoperă a arhitecturii. Turla bisericii este prevăzută cu 4 turnulețe. Acoperișul  – specific zonei de munte – este format din șarpanta pe care sunt fixate dranițele (scândurele subțiri de brad, care se fixează una peste cealaltă, după motivul solzilor de pește). În interior, pereții sunt acoperiți cu pictură murală care datează de la 1762, fiind atribuită zugravului Alexandru Ponehalschi.

Biserica adăpostește o colecție impresionantă de icoane pictate pe lemn (datate în secolele XVII-XVIII) și icoane pictate pe sticlă. Deosebit de valoroasă e considerată a fi icoana Sf. Ioan Botezătorul, pictată prin sec.  al XV-lea. 

Tot în beserica de la Budești se găsește o cămășa de zale și un coif, ambele  atribuite haiducului Pintea Viteazul.

Stiați că

Pintea Viteazul a fost un haiduc vestit din Maramureș, care la începutul veacului al XVIII-lea s-a remarcat prin curaj și spirit justițiar, luând bani de la bogați și oferindu-i celor săraci. A fost trădat și omorât de către un mercenar. Despre el se spune că ar fi luptat și împotriva tătarilor. Înafară de cămașa de zale și coiful care i-au aparținut și care se află în biserica de la Budești, la muzeul de istorie din Baia Mare sunt expuse armele pe care le-a folosit Pintea Viteazul.