Cetatea Tighina (redenumită de turci Bender) a fost construită în secolul al XV-lea, în timpul domniei lui Ștefan cel Mare, cu scopul de a apăra de tătari trecătoarea peste Nistru. Inițial, aceasta era ridicată din pământ și lut, fiind prevăzută cu val și șanț de apărare.
În vara anului 1538 sultanul Soliman Magnificul intră în Moldova, în condițiile în care țara este atacă și de poloni, și de tătari. Domnitorul Petru Rareș este trădat de către boieri și se refugiază în Transilvania, iar sultanul intră în Suceava și pune stăpânire pe tezaurul țării. Țara Moldovei cade sub suzeranitatea otomană, iar o parte din teritoriu este transformată în raia turcească (provincie a Imperiului otoman). Cetatea Tighina devine reședință turcească, cu numele de Bender, adică oraș fluvial. La ordinile lui Suleiman, cetatea este refăcută și lărgită, devenind un avanpost pe Nistru al Porții Otomane. Conform noului plan, cetatea reprezenta un patrulater înconjurat din 3 părți de un șanț foarte adânc.
Toate eforturile domnilor pământeni Ion Vodă cel Viteaz (în 1574) și Mihai Viteazul (în 1595 și 1600) de a cuceri Tighina n-au avut șanse de izbândă.
În urma războaielor ruso-turce, cetatea trece în stăpânirea Imperiului Rus, care o transformă în cazarmă. Treptat, cetatea își pierde importanța strategică.
Știați că…
-La Bender s-a refugiat, în 1709, regele Suediei Carol al XII-lea, după înfrângerea de la Poltava.
-Pentru cucerirea Tighinei, în 1789, cneazul rus Gr. Potiomkin a fost decorat de țarina Ecaterina a II-a cu o cunună de lauri confecționată din aur.