Brașov

Municipiul Brașov este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, și totodată, reședința județului cu același nume. În centrul se află Piața Sfatului și Casa Sfatului (vechia primărie a orașului), ridicată la începutul secolului al XVI-lea. Pe frontisipiul acesteia este sculptată stema Brașovului –  o coroană ce suprapune un trunchi de stejar, cu 13 rădăcini.  

Există o legendă despre semnificația elementelor heraldice de pe stemă, care pornește de la regele ungar Solomon (1063-1074).  Se zice că acesta s-ar fi adăpostit de invadatorii cumani într-o pădure din apropierea Brașovului și, pentru a nu fi recunoscut, și-a scos coroana și a pus-o pe un trunchi de stejar. Așa a reușit să scape cu viață, refugiindu-se într-o peșteră din zona denumită astăzi  Pietrele lui Solomon. După sute de ani, coroana a fost găsită de un țăran, care a adus-o, spre păstrare, la Biserica Neagră.  De aici vine și denumirea germană a Brașovului –  Kronstadt, Oraşul Coroanei.

Un alt simbol al orașului este Biserica Neagră, din sec. XIV-XV, aparținând parohiei comunității evanghelice luterane din Brașov. Denumirea acesteia este dată de zidurile înnegrite după marele incendiu din 1689, care a distrus orașul. Atunci a ars și o parte din arhiva depozitată în Casa Sfatului.

De Brașov este legat și Festivalului Internațional „Cerbul de Aur”, care se ține anual, în luna august, în Piața Sfatului. Pe scena lui au urcat artiști celebri precum Toto Cutugno, Thomas Anders,  Tom Jones, Pink, Kylie Minogue, Christina Aguilera etc.

Știați că

Se pare că substantivul brașoave (minciuna, balivernă) ar proveni de la obiceiul negustorilor brașoveni de a-și lăuda marfa prin târguri, de cele mai multe ori în mod exagerat.

Orga mecanică din Biserica Neagră este cea mai mare orgă funcţională din sud-estul Europei. Orga are 3993 tuburi şi 76 de registre.