București. Cladirea Parlamentului României

Începând din anul 1862, orașul București este capitala României. Prima astestare documentară privind existența unei localități apare în secolul al XIV-lea. Fortificarea acesteia cu ziduri de apărare se face abia în anul 1459, de către domnul Vlad Țepeș,  cu scopul de a apăra țara de invazia turcilor.

În prezent, orașul este recunoscut pentru parcurile și grădinile sale botanice, precum și pentru cea mai mare clădire administrativă din Europa  – Casa Republicii sau Casa Poporului, care are 9 nivele la suprafață și alte 9 subterane. Suprafața încăperilor atinge 330.000 m², plasând-o pe locul 2 din lume după clădirea Pentagonului.

Un al obiectiv turistic de mare interes este partea veche a orașului, unde s-au păstrat ruinele Curții domnești, cunoscută mai târziu sub numele de Curtea Veche.  În apropierea acesteia se află biserica Stavropoleos, o perlă a arhitecturii din sec. al  XVIII-lea.

În prezent populația orașului număra cca 1.900.000  de locuitori, Bucuretiul situându-se pe locul 10 între orașele Uniunii Europeane. Este orașul în care se află cele mai importante instituții ale statului: Președinția, Guvernul, Justiția.  

În perioada ianuarie-iunie 2019, România și-a exercitat președinția Consiliului Uniunii Europene, timp în care Bucureștiul a devenit gazda  tuturor întrunirile acestei importante instituții europene.   

Știați că…

-București este primul oraș din lume iluminat cu petrol lampant, în 1857.  Viena a fost al doilea, în 1859.

-În În 1659, pe timpul domniei lui Gheorghe Ghica, orașul devine capitala Țării Românești, iar 200 de ani mai târziu – capitala celor două Principate Unite, Moldova și Țara Românească (Muntenia).