Orașul Iași a fost capitala Principatului Moldova în perioada 1564 -1859 și una din cele două capitale ale Principatelor Unite (1859-1862).
În perioada Primului Război Mondial, când Bucureștiul a fost ocupat de către trupele germane, capitala țării s-a transferat la Iași (1916-1918), împreună cu familia regală și toate instituțiile centrale ale statului.
Iași-ul a fost și rămâne un important centru de cultură. Aici domnitorul Vasile Lupu a întemeiat primul colegiu, numit Academia Vasiliană, iar ulterior, în 1714, s-a înfiinţat și Academia Domnească. De orașul Iași este legat numele lui Dimitrie Cantemir, domnitor și filosof moldav, membru de onoare al Academiei din Berlin. În 1830 la Iași este înființată prima bibliotecă publică din Moldova.
Unul dintre edificiile emblematice ale Iașului este Palatul Culturii, ridicat la începutul secolului al XX-lea de către arhitectorul român I.D. Berindei. Clădirea s-a impus de la bun început prin dimensiunile sale remarcabile, fiind, la acel timp, cea mai înaltă din oraș (turnul central atinge înălțimea de 55m). În prezent, Palatul Culturii găzduiește mai multe instituții culturale, reunite sub denumirea de Complexul Național Muzeal “Moldova” Iași.
Știați că..
-Universitatea “Alexandru Ioan Cuza“ din Iași a fost inaugurată în 1860 și cuprindea la început doar 3 facultăți: Facultatea de Filosofie, Drept şi Teologie.
-Orasul Iasi este al doilea din România ca număr de locuitori, după București?