Monumentul de la Adamclisi (jud. Constanța)

Monumentul de la Adamclisi este unul dintre cele mai importante și impresionante vestigii antice de pe teritoriul Romaniei, care a fost ridicat la începutul sec. al II-lea e.n., pe vremea dacilor si a romanilor. Construcția acestuia s-a făcut pentru a sărbători victoria romanilor asupra dacilor, din anul 102.

         Situat la marginea localității Adamclisi (60 de km de la Constanța), monumentul are o înălțime de cca 39 m,  având formă cilindrică și fiind construit în trepte. Baza acestuia are un diametru de cca 40 m. Pe mijloc a fost amenajat un brâu de metope (suprafețe impodobite cu basoreliefuri), pe care sunt redate luptele dintre romani și daci.

În vârful monumentului se află o statuie-trofeu de cca 10 m, cu doua fețe, îmbrăcată în armură clasică, cu arme de luptă. La baza acesteia se află reprezentați  3 prizonieri, doua femei și un barbat.

Lângă monumentul triumfal se afla și un altar comemorativ, ridicat în cinstea celor cca 3800 de soldați romani căzuți în lupta de la Adamclisi, precum și un mauzoleu, în care a fost înmormântat comandantul acestora. Întreg complexul se afla la cca 2 km de cetatea romană Tropaeum Traian, ridicată de împăratul Traian.

Știați că..

-Monumentul a fost conceput și ridicat sub supravegherea cunoscutului arhitect Apollodor din Damasc, autorul podului de peste Dunăre, de la Drobeta-Turnul Severin.

 -La Roma,  cucerirea Daciei, a fost marcată de ridicarea columnei lui Traian.