Farul Vechi din Sulina

Farul Vechi este un monument istoric ridicat la începutul sec. al XIX-lea la Sulina, în apropierea punctului de vărsare a Dunării în Marea Neagră. În prezent, din cauza curentului puternic care aduce anual tone de aluviuni, modificând linia litoralului, farul se află la cca 1,5 km de țărmul mării.

Scopul construcției era de a ghida navele la intrarea acestora pe canalul Sulina. Lumina farului era vizibilă pe tip de noapte până la cca 15 mile marine (cca 24 km).

 În perioada 1879 – 1939, farul s-a aflat în administrația Comisiei Europene a Dunării, o instituție europeană care supraveghea libera circulație a navelor pe Dunăre și accesul în și dinspre Marea Neagră.

Din 2003, Farul Vechi a devenit muzeu, găzduind o expoziție de documente și fotografii despre Sulina, activitatea Comisiei Europene a Dunării, precum și despre viața a două personalități care și-au legat destinul de acest oraș: dirijorul de renume mondial George Constantinescu și scriitorul Jean Bart, autorul romanului Europolis.

Știați că..

-În 1983, la Sulina, a fost dat în exploatare un nou far, care se află la extremitatea digului de sud al canalului Sulina, la vârsarea acestuia în mare.

-Farul nou, care este unul de avertizare, are o înălțme de cca 48 de m, iar lumina sa este vizibilă pe o distanță de cca 19 mile maritime (cca 33 km)