Cetatea Neamțului repreziintă una dintre cele mai impunătoare cetăți medievale din Moldova.
Situată în apropierea orașului Târgu Neamț, aceasta a fost ridicată pe timpul domniei lui Petru Mușat (1374-1391). Prima atestare documentară datează din 1395.
Epoca de glorie a cetății, însă, corespunde domniei lui Ștefan cel Mare (1457-1504), care a întărit cetățile ridicate de predecesorii săi și a construit altele noi, punând întreaga Moldovă la adăpostul unui puternic sistem defensiv. Astfel, au fost supraînălțate zidurile vechi, ridicate cele patru bastioane ale curții exterioare și construit podul în forma de arc, care se sprijină pe 11 piloni de piatră.
În 1476 cetatea Neamț a rezistat în față asediului trupelor otomane conduse de Mohamed al II-lea, după lupta de la Valea Alba-Războieni. Cronicile consemnează faptul că turcii au bătut 8 zile cu bombarde în zidurile cetății. Deznodâmântul asediului, precum și al întregii campanii asupra Țării Moldovei a fost sub așteptările lui Mahomed al II-lea, care a trebuit să se retragă, în condițiile în care cetățile moldovenești nu au putut fi cucerite, iar armata turcească a fost lovită de ciumă.
În 1646 cetatea a fost prefăcută de Vasile Lupu în mănăstire, iar apoi distrusă parțial de Dumitrașcu Cantacuzino, în 1675.
În 1691, Cetatea Neamțului se acoperă de glorie prin eroismul unui mic grup de plăieși, care a rezistat asediului armatei polone condusă de Regele Ioan Sobietski. După acea data, cetatea își pierde total importanța militară, căzând în păragină. Abia peste 2 secole, între 1968-1972, sub conducerea arhitectului Ștefan Bals, au început lucrările de reconsolidare a zidurilor. Dar renașterea cetății din propria cenușă și transformarea ei într-un important obiectiv istoric și turistic s-a realizat acum 10 ani, cu susținerea financiară a Uniunii Europene.
Știați că….
Numele de Cetatea Neamțului provine de la râul Neamț, care curge sub poala muntelui.
In anul 1600, în Cetatea Neamțului a intrat Mihai Viteazu, care a realizat, pentru scurt timp, prima unire politică a românilor.