Cetatea de la Arad

Cetatea Arad a fost atestată documentar în secolul al XI-lea. Ridicarea fortificației s-a realizat două secole mai tărziu, sub amenințarea invaziei tătaro-mongole de la 1241.

La mijlocul secolului al XVI-lea orașul a fost cucerit de către turci, devenind sediul Sângeacului de Arad, inclus în Pașalâcul de Timișoara. Abia la sfârșitul secolului al XVII-lea orașul este eliberat de către trupele imperiale, iar în anul 1699 se încheie Pacea de la Karlowitz, care stabilea granițele Imperiului Habsburgic cu Imperiului Otoman. Aradul devenea oraș de graniță.

O nouă fortăreață a fost construită între 1763 și 1783, sub dominația Imperiului Habsburgic. Cetatea Aradului are formă de stea cu 6 colțuri. În interiorul ei a funcționat una dintre cele mai mari închisori militare în timpul Imperiului austro-ungar.

  În anul 1918, la Arad se constituie Consiliul Național Român Central, care se plasează în fruntea luptei naționale a românilor din Transilvania, pregătind actul unirii cu Țara-mamă România.

La 1 decembrie 1918 are loc Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, care votează Declarația Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. La 17 mai 1919 trupele române eliberează Aradul și instituie administrația românească.

Știați că…

-În 1833, la Arad ia ființă cel de-al şaselea conservator muzical european, după Paris, Praga, Bruxel, Viena şi Londra.

-La Arad au concertat mai mulți compozitori celebri, printre care Franz Liszt (1846), Johann Strauss fiul (1847), George Enescu (1922) etc.