Constanța

Constanța este cel mai vechi oraș din România, înființat de către coloniștii din Milet, în 657 î. Chr., cu numele de Tomis. Pe timpul împăratului Constantin cel Mare, cetatea Tomis a fost redenumită Constantiana, după sora vitregă a împăratului.

Numele de Constanța apare pe primele hărți nautice medievale în secolele XIII-XIV, când Marea Neagră era dominată de comerțul negustorilor genovezi din Italia. În acea perioadă orașul cunoaște o înflorire spectaculoasă. În timpul dominației otomane, însă, Constanța înregistrează un puternic declin economic, fiind redusă la un sat de pescari. Abia după Războiul de Independență (1877-1878), când Dobrogea devine parte a României, orașul renaște, devenind principalul port maritim al țării, statut pe care-l păstrează până astăzi.

Portul Constanța ocupă locul 4 în Europa, ca mărime, cu o suprafață de cca  39,26 km²  și  o lungime de aproape 30 km.

Știați că..

-La Tomis a fost exilat marele poet romanPublius Ovidius Naso, a cărui monument se află în fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. 

-Simbolul orașului Constanța este cazinoul de pe faleză, care a fost ridicat în 1904-1910,  la iniţiativa regelui Carol I.

-Lucrările de amenajare a portului Constanța, la începutul sec. XX,  au fost coordonate de către inginerul-constructor Anghel Saligny, unul dintre pionerii tehnicii mondiale privind construcțiile cu structură metalică.