Castelul Peleș

Castelul Peleş este unul din simbolurile României, iar istoria lui începe cu Carol I, primul suveran al României, care și-a dorit o reședință de vară pentru familia sa.

Situat la Sinaia, pe Valea Prahovei, la 120 km de București, complexul palațial cuprinde mai multe construcții: castelul Peleş, castelul Pelişor, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare, Foișorul, Grajdurile, Uzina Electrică și Vila Șipot.

Edificarea acestuia a durat cca 40 de ani, din 1873 până în 1914. În anul 1883 are loc inaugurarea oficială a Peleșului. Lucrările au continuat, astfel că în anul 1894 la conducerea lucrărilor este  numit arhitectul ceh Karel Liman.

Castelul are 160 de camere, mai multe intrări și scări interioare, fiind dotat cu echipamente moderne pentru epoca sa (încălzire electrică, plafon de sticlă mobil, acționat de un motor electric). Tot aici a fost amenajată și o sală de teatru, de 60 de locuri. Între 1875 și 1914 s-au cheltuit la Peleș peste 16 milioane de lei-aur.

Castelul a găzduit multe personalități ale vremii: regi, regine, scriitori, muzicieni. Cea mai importantă vizită a fost aceea a împăratului Austro-Ungariei, Franz Joseph, în 1896. Împăratul a fost foarte impresionat de frumusețea și bogăția castelului.

La Peleș s-au născut viitorii regi ai României: Carol II, în  1893 și  fiul său, regele Mihai I, în 1921. În același an la Peleș are loc nunta principesei Ileana, una dintre surorile lui Carol al II-lea, la care participă o mulțime de personalități ale timpului.

În prezent, Castelul Peleş, castelul Pelişor, precum şi întregul domeniu Peleş alcătuit din fostele dependinţe regale, au reintrat în proprietatea Casei Regale, dar continuă să fie administrate de statul român. În incinta acestuia funcționează Muzeul Național Peleș.

Știați că:

-În 1875 se pune piatra de temelie a castelului, sub care sunt îngropate câteva zeci de monede de aur de 20 de lei, cu chipul lui Carol I.

-Palatul Peleș a fost primul castel electrificat din Europa.