Castelul Bran

Castelul Bran este un monument istoric și arhitectonic situat în Pasul Bran-Rucăr, la 30 de km de Brașov.

Primul document, în care se face referință la o nouă cetate de piatră  la Bran, a fost emis de regele Ludovic I al Ungariei (1342-1382), în 1377. Acesta le acordă sașilor din Scaunul Brașovului dreptul de a ridica, pe cheltuiala și cu meșterii lor, o nouă cetate de piatră la Bran.

În anul 1395, Sigismund de Luxemburg, împărat german și rege al Ungariei, a folosit castelul Bran ca bază strategică pentru o incursiune în Țara Românească. În 1407, Sigismund îi acordă lui Mircea cel Bătrân stăpânirea castelelor Bran (fără domeniul aferent) și Bologa. Branul rămâne sub autoritatea Țării Românești până în 1419.

La 1 decembrie 1920, Consiliul Orășenesc Brașov a donat castelul reginei Maria a României, în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri. La moartea reginei, în 1938, castelul a fost moștenit de către fiica acesteia, principesa Ileana, căsătorită cu un membru al fostei familii imperiale de Habsburg.

În prezent castelul este retrocedat legal moștenitorilor din familia de Habsburg, în incinta lui funcționând  muzeul Bran.

Știați că

Castelul Bran este supranumit Castelul lui Dracula, legenda fiind inspirată de subiectul unui roman, Dracula, al scriitorului irlandez Bram Stoker. Contele Dracula, personajul principal al romanului, a fost asociat cu Vlad Țepeș.

Istoric vorbind, însă, între cei doi nu există nici o legătură,  iar confuzia este alimentată de felul dur în care Vlad Țepeș și-a condus supușii.